BEN FROST - THE WASP FACTORY



Dnes vyšlo dvacáté čtvrté číslo A2, ve kterém najdete i moji recenzi Frostovy opery na motivy románu Iana Bankse The Wasp Factory. Vedle novin, které mám hodně rád pro jejich fyzickou podobu, najdete text i na webu ádvojky – http://www.advojka.cz/archiv/2013/24/pocit-fyzickeho-ohrozeni.

Vydání textu mě inspirovalo k tomu podívat se, co o Frostově Wasp Factory napsali jinde. A je to docela zábavné. Vzhledem k tomu, že londýnská představení projektu se odehrála v Royal Opera House, najdete recenze i v médiích, které se hudbě podobné Frostově běžně nevěnují – Guardian, Telegraph, Independent, nebo třeba Financial Times. Recenzentům všech zmíněných novin se představení svorně nelíbilo. A to dost:
http://www.theguardian.com/music/2013/oct/06/wasp-factory-opera-house-review
http://www.telegraph.co.uk/culture/music/opera/10355562/The-Wasp-Factory-Linbury-Studio-TheatreRoyal-Opera-House-review.html
http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/classical/reviews/opera-review-the-wasp-factory-8855757.html
http://www.ft.com/cms/s/2/2fb96cdc-2c21-11e3-acf4-00144feab7de.html#axzz2lDn2tvWC.

Na druhou stranu lze najít i recenze, které dílo hodnotí pozitivně:
http://www.bigissue.com/reviews/live-reviews/3088/wasp-factory-review
http://www.thestage.co.uk/reviews/review.php/38982/
http://www.huffingtonpost.co.uk/victoria-sadler/wasp-factory-opera-review_b_4042091.html
http://www.standard.co.uk/goingout/music/the-wasp-factory-linbury-studio-covent-garden--opera-review-8855617.html.

Zábavné je, že popisu díla se jednotlivé recenze neliší, a to nijak výrazně ani vůči mému textu. Holt ono to protínání scén nebude jednoduché – scény, do nichž probíhá invaze zvenčí, se vždycky brání. Frost udělal (něco jako) operu pro publikum, které na opery běžně nechodí. Diváky tradiční opery ale zřejmě osloví jen stěží. Žádné překvapení se nekoná.